Is reizen een vlucht?

8 aug 2019

Er zijn nogal wat journalisten die mij de afgelopen maanden de vraag stellen: wat drijft mensen om de hele wereld over te reizen? Is reizen niet een vlucht?

Ik heb gedurende mijn reisjaren heel wat reizigers ontmoet die hun wereldvisies hebben verbreed, meer cultureel begrip hebben opgedaan en meer openheid hebben ontwikkeld ten aanzien van de wereld om hen heen. Anderzijds ben ik ook reizigers tegengekomen die de problemen die ze thuis ervaarden als drijfveer zagen om naar het buitenland te vertrekken. Is reizen voor hen een vlucht?

Ontwijken van problemen

Iedereen ervaart emotionele problemen in zijn leven. Hoewel we dit niet altijd van elkaar weten, zijn emotionele problemen heel gewoon om te ervaren. Toch willen we deze niet voelen. En zijn we van nature geneigd om problemen te vermijden. Dit vermijdingsgedrag is functioneel: wanneer we vroeger een beer tegen het lijf liepen, moesten we vechten of vluchten om hieraan te ontsnappen. Tegenwoordig uit ons vermijdingsgedrag zich eerder op een psychologische manier. We willen onze problemen uit de weg gaan en zijn geneigd om het leven aan de andere kant van de wereld te verheerlijken. We denken dan al snel: ‘in het buitenland is alles beter.’ We realiseren ons niet dat aan de andere kant van de wereld ook een dagelijks leven is met uitdagingen en problemen.

De korte termijn is fijn

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mensen zijn aangetrokken tot korte termijn beloningen. We willen liever direct iets fijns ervaren dan dat we toe moeten werken naar iets fijns dat in de toekomst ligt. Zo willen we onszelf liever onderdompelen in fijne bezigheden op reis dan dat we de confrontatie met onze problemen aangaan om deze op de lange termijn op te lossen. Dit is ook de reden dat we een vakantie nemen heerlijk kunnen vinden: we stappen even uit ons dagelijkse leven en kunnen alle moeilijkheden even vergeten. Dit werkt vaak even goed. Op de korte termijn voel je je even ontlast. Toch heeft deze strategie op de lange termijn hoge kosten. We kunnen nu eenmaal niet wegrennen voor onze problemen. Deze komen geheid weer aan de oppervlakte, waar we ons ook bevinden in de wereld.

We denken al snel: ‘in het buitenland is alles beter.’

Streven naar geluk

Het lijkt wel of we altijd gelukkig willen zijn. Er worden geen periodes van ongeluk meer getolereerd. De sociale media draagt daar niet positief aan bij als je het mij vraagt. We zien alleen maar gelukkige momenten vastgelegd en gedeeld op onze tijdlijn. Verdriet en ongeluk heeft geen plaats meer in ons leven. Door al die gedeelde geluksmomenten in het verre buitenland, aan de mooiste stranden, lijkt het alsof men daar het meest gelukkig is. Maar zit geluk hem niet in kleine dingen? En in de meest kleine momenten? Is het geen illusie om te streven naar een staat van blijvend geluk?

Transformatie of ontwijking?

Waar reizen transformerend kan zijn, wereld verbredend en leerzaam, kan reizen voor sommige mensen ook een vlucht zijn. Wil jij weg om een vervelend gevoel te ontwijken? Of wil je weg om je wereld te verbreden?

Herken jij je in dit verhaal? Ervaar jij emotionele problemen? Wil je balans vinden in je (reizende) leven?

Verder lezen?

Post-travel depressie: somberheid na reizen

Post-travel depressie: somberheid na reizen

Post-travel depressie: somberheid na reizen10 jan 2020Na een lange reis keerde Anne weer terug naar Nederland. Hoewel ze erg had verlangd naar haar oude vertrouwde thuis, bleek naar huis teruggaan veel moeilijker dan gedacht. Ze viel in een gat en werd somber. “De...

Uitdagingen van digitale nomaden

Uitdagingen van digitale nomaden

Uitdagingen van digitale nomaden4 mei 2019Een locatie onafhankelijke, reizende levensstijl als digital nomad. Voor veel mensen klinkt dat als muziek in de oren. Elke dag cocktails en werken op parelwitte stranden. Is dat beeld wel realistisch? Een van mijn cliënten...

Hoe ik locatie onafhankelijk psycholoog werd

Hoe ik locatie onafhankelijk psycholoog werd

Hoe ik locatie onafhankelijk psycholoog werd3 maart 2019Het is half 7 's avonds. Ik klap mijn laptop open en kijk uit het keukenraam. Terwijl ik mijn agenda open bedenk ik me hoe anders mijn werkdagen voorheen waren, toen ik nog als psycholoog op kantoor werkte. Hoe...

Dit bericht delen?