Hoe ik locatie onafhankelijk psycholoog werd

3 maart 2019

Het is half 7 ‘s avonds. Ik klap mijn laptop open en kijk uit het keukenraam. Terwijl ik mijn agenda open bedenk ik me hoe anders mijn werkdagen voorheen waren, toen ik nog als psycholoog op kantoor werkte. Hoe ging ik van een reguliere baan naar een locatie onafhankelijke levensstijl?

Ik denk nog vaak terug aan mijn werkdagen op kantoor. Vroeg opstaan en haastig op pad, in de file of in overvolle treinen, om 8 uur of langer in dezelfde ruimte te werken. Iedere dag hetzelfde liedje tussen vier witte muren. Een hoofd vol met werk dat nog af moet.

Andere manier van werken

Hoewel mijn werk inhoudelijk geweldig was, paste de setting op dat moment helemaal niet bij mij. Doordat elke dag hetzelfde leek, voelde ik me geleefd en uitgehold, zonder energie om te kunnen genieten van wat werkelijk belangrijk voor mij was. Op vrije momenten droomde ik al snel van een meer flexibele vorm van werken, waar dan ook en wanneer dan ook. 

 

Meer flexibiliteit

Ik wilde dat mijn werk een leven zou faciliteren met meer flexibiliteit, meer tijd voor ontspanning, meer afwisseling in de dagen en een gevoel van vrijheid. En ik wilde ook de psychologie kunnen voortzetten. Iets voor mensen kunnen betekenen. Kon ik mijn werk niet locatie onafhankelijk voortzetten? Ik werkte al met online psychologische hulpverlening. Dat zou in principe overal kunnen.

 

Online therapie

Er zijn veel psychologen die werken met online therapie. Meestal bieden zij dit aan naast hun bestaande face to face therapie sessies. Zij spreken hun cliënten in dat geval vanuit een vaste locatie, meestal een praktijkruimte in Nederland. Ik was er daar ook één van. Ik sprak ook met mensen in gesprek vanaf een vaste plek. Maar waarom geen online therapie bedrijven op een locatie onafhankelijke manier? Dit maakt dit juist goed mogelijk, aangezien die vaste praktijkruimte niet meer nodig is.

 

Minder formeel

In gesprek gaan met een psycholoog heeft nog altijd een wat klinisch karakter. Deze setting, waarin wordt afgesproken in een neutrale praktijkruimte of een kamer met witte muren, en waar je als cliënt aan een bureau of op een bank mag plaatsnemen om je verhaal te doen, is tegenwoordig helemaal niet meer nodig. Waarom niet wat informeler? In gesprek gaan met elkaar op een inspirerende plek, of op een wisselende plek. Zolang je maar vrijuit kunt praten maakt het weinig uit waar je je bevindt. Met de komst van internet sessies is een praktijkruimte bovendien overbodig.

 

Locatie onafhankelijk werken

Tegenwoordig voel ik me gezegend met de vrijheid om mijn sessies in te gaan waar ik mij maar bevindt. Bovendien vinden cliënten het inspirerend om met iemand te spreken over hun problemen zonder naar een steriele praktijkruimte te hoeven komen. We spreken elkaar gewoon van mens tot mens, beiden locatie onafhankelijk. Het geeft zelfs verdieping in elkaars situatie. 

Herken jij je in dit verhaal? Ervaar jij emotionele problemen? Wil je balans vinden in je (reizende) leven?

Verder lezen?

Post-travel depressie: somberheid na reizen

Post-travel depressie: somberheid na reizen

Post-travel depressie: somberheid na reizen10 jan 2020Na een lange reis keerde Anne weer terug naar Nederland. Hoewel ze erg had verlangd naar haar oude vertrouwde thuis, bleek naar huis teruggaan veel moeilijker dan gedacht. Ze viel in een gat en werd somber. “De...

Is reizen een vlucht?

Is reizen een vlucht?

Is reizen een vlucht?8 aug 2019Er zijn nogal wat journalisten die mij de afgelopen maanden de vraag stellen: wat drijft mensen om de hele wereld over te reizen? Is reizen niet een vlucht?Ik heb gedurende mijn reisjaren heel wat reizigers ontmoet die hun wereldvisies...

Uitdagingen van digitale nomaden

Uitdagingen van digitale nomaden

Uitdagingen van digitale nomaden4 mei 2019Een locatie onafhankelijke, reizende levensstijl als digital nomad. Voor veel mensen klinkt dat als muziek in de oren. Elke dag cocktails en werken op parelwitte stranden. Is dat beeld wel realistisch? Een van mijn cliënten...

Dit bericht delen?