“Na 10 jaar reizen dacht ik: dit kan niet meer langer, ik moet stoppen.”

24 feb 2020

Jarenlang reisde Sarah de wereld over, woonde en werkte op de meest paradijselijke plekken, en ontmoette talloze medereizigers en expats op haar pad. Totdat er een moment kwam dat ze zich besefte: dit kan zo niet langer.

 “Al die jaren reisde ik van land naar land. Ik was heel impulsief en alles wat ik deed lukte, zelfs zonder plan. Dat was ook mijn drijfveer voor het reizen. Zodra ik ging reizen kon ik mezelf zijn. Alles was beter in het buitenland,” vertelt Sarah. “Maar ondanks dat ik op de prachtigste plekken woonde, kwam er altijd een moment dat ik onrustig werd en mijn spullen wilde pakken. Ik verlangde naar rust, natuur en vrijheid, maar ik kon het niet vinden. Dus bleef ik zoeken.”

 

Leven uit een koffer

“De omstandigheden leken nooit goed. Het ‘klopte’ nooit,” vertelt Sarah. “Jarenlang leefde ik uit een koffer. Mijn leven was zo chaotisch. Het proces van continu naar een slaapplek of naar werk zoeken hield nooit op. Bovendien waren de werkomstandigheden zwaar, zonder vaste afspraken of een arbeidscontract. Ik moest altijd beschikbaar zijn, relatief zwaar werk verrichtten en veel uren draaien, wat nét genoeg opbracht om een ticket naar een volgende bestemming te kunnen betalen. Eigenlijk was mijn dagelijkse leven veel zwaarder dan in Nederland. En dat terwijl iedereen thuis dacht dat ik in mijn droomwereld leefde en lekker aan het strand lag.”

“Zodra ik ging reizen kon ik mezelf zijn. Alles was beter in het buitenland.”

Stabiliteit en balans vinden

Langzaam groeide het besef dat ze zo niet langer verder kon gaan. Ze sloeg haar oude dagboeken open. “Dat ging alleen maar over stabiliteit en balans vinden. Terwijl ik me daar ironisch genoeg altijd van had afgezet. Maar het roer moest om.” Ze besloot een meditatieretraite te volgen in Nepal. Dit bracht haar belangrijke inzichten. “Ik leerde dat rust altijd in jezelf te vinden is, waar je ook bent. Toen ik kort daarna koffie dronk met een vriend in Kathmandu, en hij mij zei: ‘je moet gewoon een plek vinden waar je een paar jaar blijft, anders kom je nooit tot rust,’ realiseerde ik me dat mijn zoektocht naar rust eindeloos zou voortduren.”

 

Terug naar Nederland

Na tien jaar reizen keerde ze terug naar Nederland. Dit bleek moeilijker dan gedacht. “Na een moeilijke periode met veel ups en downs ging het langzaamaan beter”. Ze genoot steeds meer van Nederland. Ze maakte foto’s en trok erop uit. “Plotseling voelde ik me dankbaar. En ik leerde hulp te accepteren. Sinds ik weer in Nederland ben voel ik me fysiek en mentaal veel gezonder. Achteraf besef ik me dat ik ondanks de mooie ervaringen ook emotionele problemen had tijdens het reizen.”

“Reizen bracht mij eenvoud, creativiteit en verdieping in mijn leven.”

Eenvoud en minimalisme

Toch kijkt ze positief terug op haar reizende leven. “Het verdiept een mensenleven en brengt veel waardevolle ervaringen met zich mee. Reizen bracht mij eenvoud. Ik leefde minimalistisch, met weinig afleiding of prikkels. De beschikking tot een laptop en smartphone met continue Wifi verbinding had ik daar niet. Ik had een oude Nokia telefoon en checkte maar eens per maand mijn e-mail. Hierdoor spendeerde ik veel tijd aan ontspanning en creativiteit. Na een werkdag plofte ik gewoon in mijn hangmat en hield ik me bezig met schrijven, muziek maken of lezen. Die eenvoud vond ik heerlijk.” Deze aspecten van het reizen mist ze nog elke dag, zegt ze. “In Nederland gaat alles zo snel. We leven in een 24 uurs maatschappij die elk moment verbonden is.”

 

Wat ze andere reizigers wil meegeven

“Terugkijkend zou ik het niet anders hebben gedaan. Ik ben juist heel dankbaar voor alle ervaringen die ik heb mogen opdoen. Reizen heeft mij gevormd tot de persoon die ik ben,” verklaart ze. “Andere reizigers zou ik meegeven dat je je gevoelens niet moet onderdrukken of wegstoppen. Emoties komen en gaan, het is belangrijk ze te accepteren. Ze zijn een product van je geest en zijn continu aan verandering onderhevig. Uiteindelijk verandert alles, ook je emoties. Er op een gezonde manier mee omgaan is belangrijk.”

 

Naar je dromen toe bewegen

Ze heeft ook andere inzichten. “Ik denk dat we naar onze dromen moeten blijven toe bewegen. Dat is heel belangrijk. Ik ben iemand die altijd iets nieuws wil ontdekken. Ik ben en blijf een reiziger in hart en nieren. Ik blijf continu onderweg naar mijn dromen. Je hoeft niet vast te zitten. Ook in een stabiele situatie kun je in beweging zijn. Het is gewoon een kwestie van balans vinden.”

Momenteel werkt Sarah toe naar haar droom om een zorgboerderij op te zetten voor ouderen met dementie. Ook is ze klassiek pianiste en muziektherapeut in opleiding. Volg haar ontwikkelingen via haar website.

Herken jij je in dit verhaal? En wil jij ook naar je dromen blijven toe bewegen? Samen kunnen we op zoek de balans in jouw (reizende) leven.

NB: Alle geïnterviewden hebben expliciet meegewerkt aan een interview en toestemming gegeven voor het delen van hun persoonlijke verhaal. Zonder deze toestemming wordt niets geopenbaard.

Verder lezen?

Is reizen een vlucht?

Is reizen een vlucht?

Is reizen een vlucht?8 aug 2019Er zijn nogal wat journalisten die mij de afgelopen maanden de vraag stellen: wat drijft mensen om de hele wereld over te reizen? Is reizen niet een vlucht?Ik heb gedurende mijn reisjaren heel wat reizigers ontmoet die hun wereldvisies...

Uitdagingen van digitale nomaden

Uitdagingen van digitale nomaden

Uitdagingen van digitale nomaden4 mei 2019Een locatie onafhankelijke, reizende levensstijl als digital nomad. Voor veel mensen klinkt dat als muziek in de oren. Elke dag cocktails en werken op parelwitte stranden. Is dat beeld wel realistisch? Een van mijn cliënten...

Hoe ik locatie onafhankelijk psycholoog werd

Hoe ik locatie onafhankelijk psycholoog werd

Hoe ik locatie onafhankelijk psycholoog werd3 maart 2019Het is half 7 's avonds. Ik klap mijn laptop open en kijk uit het keukenraam. Terwijl ik mijn agenda open bedenk ik me hoe anders mijn werkdagen voorheen waren, toen ik nog als psycholoog op kantoor werkte. Hoe...

Dit bericht delen?