Uitdagingen van digitale nomaden

4 mei 2019

Een locatie onafhankelijke, reizende levensstijl als digital nomad. Voor veel mensen klinkt dat als muziek in de oren. Elke dag cocktails en werken op parelwitte stranden. Is dat beeld wel realistisch? 

Een van mijn cliënten vertelde mij: “na dagenlang reizen kwam ik uitgeput aan op mijn bestemming. Ik voelde me lichamelijk vermoeid, maar ik moest nog aan het werk. Om te kunnen werken moest ik echter nog heel wat regelen, bijvoorbeeld een stabiele WiFi verbinding. Ook had ik nog niet gegeten en een slaapplaats geboekt. Ik voelde me zo onrustig.” Deze uitdagingen zijn niet onbekend voor een digitale nomade. Welke uitdagingen kent deze locatie onafhankelijke levensstijl?

Onzekere basisvoorzieningen

Een reizende levensstijl is uitdagend als je ondertussen ook nog werkt. Waar je bij een ‘normale’ baan in een ‘normaal’ leven elke dag gewoon weer thuis komt op dezelfde plek, moet je al reizende continu je basisvoorzieningen regelen. Onderdak, voeding en vervoer zijn onzekere variabelen. Zijn die eenmaal op orde? Dan moet je op zoek naar een rustig plek met een stabiele internetverbinding om ontspannen aan de slag te gaan. Deze constante zoektocht kan behoorlijk uitputtend zijn. De stabiliteit die je hebt als je van huis naar werk gaat en weer terug ontbreekt in dat geval.

Financiën

Ook het financiële plaatje kent zo zijn uitdagingen: veel digitale nomaden zijn ondernemers. En het ondernemerschap is vaak onzeker. Om een stabiel inkomen te genereren moet je heel pro actief en doelgericht zijn. Om ervoor te zorgen dat je aan het einde van de maand voldoende geld binnenhaalt om in je levensonderhoud te kunnen voorzien levert voor veel mensen spanningen op.

“Reizen is fantastisch maar kan ook stressvol zijn”

Prikkels

Een reizende levensstijl is fantastisch maar kan voor lichaam en geest erg stressvol zijn. Als je continu onderweg bent heb je veel prikkels te verwerken. En een hoop te regelen. Ik heb veel reizigers ontmoet die kampten met allerlei vage lichamelijke klachten, zoals aanhoudende vermoeidheid en spijsverteringsproblemen. Reizen kan erg stressvol zijn voor het lichaam.

Routine en rust

Ontspanning inbouwen is heel belangrijk om mentale rust te kunnen ervaren. Bij een reizende levensstijl is het zorgen voor die ontspanning echter al een uitdaging op zich. Enige mate van stabiliteit of routine in je (werk)dagen heeft iedereen in bepaalde mate wel nodig, en dit is nu juist iets dat al snel sneuvelt indien je niet op één plek leeft.

Wat kun je zelf doen?

Bouw bewust rustmomenten in je dag in. En creëer routine. Op vaste tijden opstaan en een ontbijt ritueel introduceren kan heel helpend zijn. Bedenk je ook hoeveel inkomen je werkelijk moet genereren en hoeveel uren je wilt werken. En wanneer je op een dag echt vrij bent om iets ontspannends te gaan doen. Wanneer neem je rust van je werkzaamheden? Luister goed naar je lichamelijke signalen. Voel je je vermoeid? Blijf dan wat langer op één locatie in plaats van een nieuwe locatie aan te doen, of reis langzamer. Veel reizen betekent namelijk veel regelen.

Onvermijdelijk

Een uitdagende levensstijl komt hoe dan ook met uitdagende psychologische vraagstukken. Ook ik heb gedurende mijn reisjaren heel wat te verduren gekregen. En een nieuwe balans moeten vinden. Nu help ik andere reizigers en digitale nomaden in het vinden van mentale rust.

Herken jij je in dit verhaal? Ervaar jij emotionele problemen? Wil je balans vinden in je (reizende) leven?

Verder lezen?

Post-travel depressie: somberheid na reizen

Post-travel depressie: somberheid na reizen

Post-travel depressie: somberheid na reizen10 jan 2020Na een lange reis keerde Anne weer terug naar Nederland. Hoewel ze erg had verlangd naar haar oude vertrouwde thuis, bleek naar huis teruggaan veel moeilijker dan gedacht. Ze viel in een gat en werd somber. “De...

Is reizen een vlucht?

Is reizen een vlucht?

Is reizen een vlucht?8 aug 2019Er zijn nogal wat journalisten die mij de afgelopen maanden de vraag stellen: wat drijft mensen om de hele wereld over te reizen? Is reizen niet een vlucht?Ik heb gedurende mijn reisjaren heel wat reizigers ontmoet die hun wereldvisies...

Hoe ik locatie onafhankelijk psycholoog werd

Hoe ik locatie onafhankelijk psycholoog werd

Hoe ik locatie onafhankelijk psycholoog werd3 maart 2019Het is half 7 's avonds. Ik klap mijn laptop open en kijk uit het keukenraam. Terwijl ik mijn agenda open bedenk ik me hoe anders mijn werkdagen voorheen waren, toen ik nog als psycholoog op kantoor werkte. Hoe...

Dit bericht delen?